Zoals in onze eerdere nieuwsbrief aangegeven willen wij een aantal trends voor het jaar 2019 beschrijven. In dit artikel gaan we verder in op de trends digitale ethiek, fake content en blockchain.

Digitale ethiek
De Nederlandse media kopten in de week van 20 maart dat Nederland de aansluiting mist op het gebied van kunstmatige intelligentie als er niet snel actie ondernomen gaat worden door de overheid. Maar is de afwachtende houding op het gebied van kunstmatige intelligentie nu dan erg slecht? Momenteel is er nog geen of te weinig wetgeving op het gebied van kunstmatige intelligentie binnen landen aanwezig. Vanuit de EU wordt er geroepen om wetgeving op het gebied van kunstmatige intelligentie om zowel de ethische als ook de wettelijke kaders vast te stellen. Als we de vertaalslag maken naar digitale ethiek in bijvoorbeeld de zelfrijdende auto. Wie is verantwoordelijk als er een ongeluk plaatsvind? De producent, de programmeur van de software, degene die de opdracht aan de programmeur heeft verstrekt? Al deze vragen zullen op het gebied van KI beantwoord moeten worden. Terwijl de KI trein voortraast, zal de overheid en de rechterlijke macht wereldwijd alle zeilen moeten bijzetten om bij te blijven, of om de ontwikkelingen een voorlopig halt toe te roepen.

Fake content
Al gehoord dat Poetin en Trump een gezamenlijke minnares hebben. Of dat Rutten lid is geworden van Forum voor Democratie? Nepnieuws, is in de tegenwoordige tijd van alle dag, en het wordt steeds moeilijker om het fakenieuws van het echte nieuws te onderscheiden. De moderne communicatie en social media zorgen ervoor dat fakenieuws razend snel verspreid kan worden, en als de media daar op inspringen, zonder de feiten gedegen te controleren, is voor dat men het in de gaten heeft fakenieuws een feit. Kunstmatige intelligentie speelt hierbij een dubieuze rol. Door de inzet van KI kan er zeer realistische content gecreëerd worden. In vaktermen wordt dit ook wel deepfakes genoemd. Deze content wordt vervolgens gebruikt om individuen of organisaties onder druk te zetten of af te persen. Recentelijk is dit nog bij Emma Watson, een actrice gebeurd.

Blockchain
Blockchain heeft een immense potentie. In principe is blockchain een vorm van een grootboek waarbij de afzonderlijke posten niet meer veranderd kunnen worden en decentraal, op heel veel verschillende computers zijn opgeslagen. Hierdoor kunnen onbevoegden daar geen toegang tot krijgen. Veel sectoren kunnen van deze technologie profiteren. Denk bijvoorbeeld eens aan de gezondheidszorg, het notariaat, de overheid. Door de toepassing van blokchain kan ook het betalingsverkeer een stuk eenvoudiger lopen en daardoor goedkoper worden. Zelfs banken kunnen door deze technologie op den duur overbodig worden. Momenteel is men al in diverse landen en binnen diverse branches bezig met experimenten door middel van blockchain. Bijvoorbeeld in India, daar wordt blockchain al ingezet bij het kadaster. De overheid in Dubai is aan het beoordelen of de overheidsdiensten verder gestroomlijnd kunnen worden door middel van de inzet van blokchain. Maar ook bij hogescholen en universiteiten zou de inzet van blokchain kunnen zorgen voor minder werkdruk bij docenten door bijvoorbeeld landelijke databases te creëren met tentamenvragen etc.

In onze volgende nieuwsbrief over trends zullen we gaan kijken naar de werkplek van morgen, robots en het basisinkomen.