IPC-6012 Training en certificering

De IPC-6012 training en certificering is een training gebaseerd op het IPC-6012 document. Dit is een document uit een serie van meerdere documenten en met name dit document heeft als onderwerp de starre (rigid) printplaten zoals die het meest gebruikt worden in elektronica-industrie. In het document wordt aangegeven wat een printplaat leverancier moet presteren, wat er voor documentatie vereist is voor het maken van een printplaat maar ook welke testen doorgevoerd moeten worden en er staan een aantal verplichte en optionele testen in.

Verder wordt in dit document aangegeven met welke materialen de printplaten geproduceerd moeten worden en de waardes die er gesteld worden aan koper diktes, koperlaag diktes, koperspoor breedtes, afwijkingen die voor mogen komen, toleranties die van toepassing zijn met name ook op het gebied van zogenaamde finishes (eindlagen die over het koper heen geplaatst worden om het koper te beschermen). Dit vindt men in dit document en wordt in deze training aangesproken. Het is een van de belangrijke basisdocumenten voor een printplaat leverancier waar hij houvast aan heeft met betrekking tot de productieprocessen van printplaten en de materialen die daarbij gebruikt worden.

Bare board example
IPC-6012 Training Center logo

PB PRODUCTIE

De Training en certificering is geschikt voor de volgende doelgroep:

In eerste instantie is deze training bedoeld voor mensen die in het productieproces van printplaten zitten. Mensen die actief deelnemen aan het productieproces maar eventueel ook inkopers binnen printplaat leveranciers die moeten weten welke materialen gebruikt dienen te worden.

Verder wordt deze training gebruikt door mensen die printplaten inkopen bij assembleurs en bij eindklanten. Zij hebben hier ook baat bij om zeker te zijn dat ze de juiste beslissingen nemen en de juiste producten aangeven in hun bestellingen.

PB PRODUCTIE

De Training en certificering is voor medewerkers van verschillende bedrijven interessant.

Het merendeel van de deelnemers aan deze training werken bij printplaat leveranciers en zijn verantwoordelijk voor de processen binnen die printplaat leverancier of eventueel voor de inspectie van de printplaten die geleverd moeten worden.

De IPC-6012 training wordt soms ook gevolgd door mensen die werken bij de klanten van de printplaat leveranciers dus mensen die de printplaten verwerken, assembleurs, eventueel soms ook wel door ontwerpers van printplaten die inzicht willen krijgen in wat nu een printplaat precies is en welke materialen hierin worden gebruikt. De hoofdmoot bestaat echter toch uit de printplaat leveranciers, de mensen die daar de productieprocessen opzetten.

IPC Exam

PIEK: Your knowledge provider for the electronics industry

IPC 6012 Training Groep

Toepassing van de IPC-6012 Training en certificering in bedrijven.

Je leert welke materialen gebruikt mogen worden wanneer starre printplaten geproduceerd worden. Belangrijk hierbij is het doorvoeren van inspecties, uitvoeren van testen, de frequentie van deze testen.

De meerwaarde van de IPC-6012 Training en certificering.

De meerwaarde van deze training is dat de medewerkers weten welke materialen ze mogen gebruiken bij de productieprocessen zodat er geen verkeerde materialen gebruikt worden en eventueel door een inkoper ook niet de verkeerde materialen gekocht worden.

Verder weten ze welke tests er voorgeschreven zijn om een printplaat of een proces te qualificeren. Ze weten de frequentie van die tests die doorgevoerd moeten worden en krijgt de inspectiecriteria en de toleranties die van toepassing zijn. Op een gegeven moment zullen de medewerkers minder fouten maken en dat reduceert de kosten en dat heeft zijn weerslag op het rendement van het bedrijf. Dat is de meerwaarde die deze training biedt.

IPC 6012 Bare board

Geldigheid van de certificering

Bent u nog niet eerder gecertificeerd voor de IPC-6012 of is uw certificaat verlopen, dan heeft u de initiële IPC-6012 certificering nodig. Deze heeft een geldigheid van 2 jaar.

U dient binnen 6 maanden voor einde van de geldigheid van het certificaat te hercertificeren. Voor hercertificatie heeft u de volgende opties:

  • IPC-A-6012 Hercertificering: volledige opleiding voor de hercertificering
  • IPC-A-6012 Challenge Test: alleen het examen
  • IPC-A-6012 Opfrissing van de Norm + Challenge Test

Variant van de certificering

IPC-6012 CIS (Certified IPC Specialist)
Deze CIS variant is bestemd voor operators

IPC-6012 CIT (Certified IPC Trainer)
Deze CIT variant is bestemd voor iedereen die zelf operators tot CIS wil opleiden

IPC-6012 CSE (Certified Standards Expert)
Deze CSE variant is bestemd voor iedereen die expert wil worden op het gebied van de betreffende standaard. Deze experts worden door bedrijven vaak ingezet als coördinator om de standaard op de juiste manier toe te passen binnen de onderneming.

Aankomende regionale IPC-6012 trainingen

StartdatumTrainingTaalPlaats 
25 november 2020IPC-6012DuitsWeingarten (Karlsruhe)Offerte Aanvraag
09 december 2020IPC-6012EngelsHeerlenOfferte Aanvraag

Meer Informatie:

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een compleet trainingsprogramma, meer informatie of andere training gerelateerde vragen. Telefonisch op +31-(0)45-5703333, per email verkoop@piektraining.com of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.