IPC J-STD-001 Training en Certificering

De IPC J-STD-001 certificering is gebaseerd op het gelijknamige document, dit is een zeer belangrijke training en een zeer belangrijk document omdat in dit document ingegaan wordt op het productieproces, assemblageproces en soldeerproces. Het is het document met betrekking tot solderen aan elektronica en elektrische schakelingen. In dit document vind je welke materialen gebruikt mogen worden bij het produceren van elektronische producten maar ook gereedschappen die dienen te worden gebruikt.

Verder wordt er ingegaan op de omgeving waar gesoldeerd moet worden, de geautomatiseerde soldeer processen met name het golfsolderen en het reflow solderen. Verder zijn er een aantal toleranties te vinden in het document met betrekking tot hoe de soldeerverbindingen er uit moeten zien en wat wel en niet mag. Er is een hoofdstuk gewijd aan reinigen en een reinheidstest en er zijn een aantal toleranties met betrekking tot de printplaten. Dit document is een belangrijk document want de rode draad is de procescontrole, het beheersen van de processen. In deze training wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk moet gaan binnen de elektronica assemblage.

IPC-J-STD-001 Training Group
IPC-J-STD-001_Training Center

PB ASSEMBLAGE

De Training en certificering is geschikt voor de volgende doelgroep:

Deze training is vooral belangrijk voor mensen die verantwoordelijk zijn voor de productieprocessen binnen de elektronica assemblage, mensen die beslissingen nemen over welke materialen gebruikt worden, de gereedschappen die gebruikt worden, processen die opgezet moeten worden, hoe soldeer processen in zijn werk gaan en de documentatie die daarbij komt kijken.

Verder is dit document van belang en interessant voor iedereen die inspecteert, ook de inspectie aan de geassembleerde elektronica is een onderdeel van deze training. Dit zijn de belangrijkste doelgroepen van deze training.

PB ASSEMBLAGE

De Training en certificering is voor medewerkers van verschillende bedrijven interessant.

In principe is deze training geschikt voor alle bedrijven die elektronica assembleren, onafhankelijk van wat voor soort elektronica dit is omdat hierin de diverse processen beschreven worden en ook de materialen, de gereedschappen en de omgeving waar geproduceerd zou moet worden. Dus uiteindelijk heeft elk elektronica producerend bedrijf en zijn medewerkers baat bij deze training.

Over het algemeen zie je dat met name deze training afgenomen wordt door bedrijven die werkzaam zijn in het militaire segment, luchtvaart en ruimtevaart En bedrijven die voor dit soort afnemers elektronica produceren. Uiteindelijk is deze training geschikt voor veel meer andere segmenten

J-STD-001 Soldering Process

PIEK: Your knowledge provider for the electronics industry

IPC-J-STD-001 Certified IPC Trainer logo

Toepassing van de IPC J-STD-001 Training en certificering binnen bedrijven.

Tijdens deze training leer je vooral over de productieprocessen, de belangrijkheid van procescontrole binnen die productieprocessen. Je leert welke materialen je wel of niet voor bepaalde producten mag gebruiken, de gereedschappen die gebruikt worden maar ook een stukje over reinheidstesten die gedaan moeten worden.

Verder heb je geleerd wat de toleranties zijn waaraan de elektronische producten moeten voldoen met betrekking tot soldeerverbindingen. Je hebt ook het maken van soldeerverbindingen en de inspectie van deze verbindingen in de praktijk geleerd. Hier zit een praktijk element aan vast.

De meerwaarde van IPC J-STD-001 Training en certificering.

De meerwaarde van deze training en certificering zit hem vooral in het stukje trefzekerheid met betrekking tot het opzetten van de geautomatiseerde soldeer processen en eventueel de hand soldeer processen binnen een bedrijf. Het document gaat met name in op specifieke zaken binnen die soldeer processen, zoals bijvoorbeeld materialen en gereedschappen die gebruikt dienen te worden.

Ook de documentatie die vereist wordt en dat allemaal in het kader van een procescontrolesysteem. Verder hebben mensen geleerd hoe ze soldeerverbindingen dienen te inspecteren en wat de eisen daarvoor zijn en hebben ze een aantal verbindingen moeten maken en hun eigen werk moeten inspecteren. Dit is de meerwaarde van deze training.

Voor bedrijven werkzaam binnen de aerospace industrie is er nog een aanvulling beschikbaar genaamd IPC J-STD-001 Space Addon Training en certificering.

IPC J-STD-001 Application Specialist

Geldigheid van de certificering

Bent u nog niet eerder gecertificeerd voor de IPC J-STD-001 of is uw certificaat verlopen, dan heeft u de initiële IPC J-STD-001 certificering nodig. Deze heeft een geldigheid van 2 jaar.

U dient binnen 6 maanden voor einde van de geldigheid van het certificaat te hercertificeren. Voor hercertificatie heeft u de volgende opties:

  • IPC J-STD-001 Hercertificering: volledige opleiding voor de hercertificering
  • IPC J-STD-001 Challenge Test: alleen het examen
  • IPC J-STD-001 Opfrissing van de Norm + Challenge Test

Variant van de certificering

IPC J-STD-001 CIS (Certified IPC Specialist)
Deze CIS variant is bestemd voor operators

IPC J-STD-001 CIT (Certified IPC Trainer)
Deze CIT variant is bestemd voor iedereen die zelf operators tot CIS wil opleiden

IPC J-STD-001 CSE (Certified Standards Expert)
Deze CSE variant is bestemd voor iedereen die expert wil worden op het gebied van de betreffende standaard. Deze experts worden door bedrijven vaak ingezet als coördinator om de standaard op de juiste manier toe te passen binnen de onderneming.

Aankomende regionale IPC-J-STD-001 trainingen

StartdatumTrainingTaalPlaats 
20 oktober 2020IPC J-STD-001DuitsWeingarten (Karlsruhe)Offerte Aanvraag
20 oktober 2020IPC J-STD-001 SpaceDuitsWeingarten (Karlsruhe)Offerte Aanvraag
08 december 2020IPC J-STD-001EngelsHeerlenOfferte Aanvraag
08 december 2020IPC J-STD-001 SpaceEngelsHeerlenOfferte Aanvraag

Meer Informatie:

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een compleet trainingsprogramma, meer informatie of andere training gerelateerde vragen. Telefonisch op +31-(0)45-5703333, per email verkoop@piektraining.com of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.