IPC-A-610 Training en certificering
Dit is een training gebaseerd op het document IPC-A-610 waarin de acceptatiecriteria voor geassembleerde elektronica te vinden zijn. De IPC-A-610 komt in beeld wanneer de elektronica zo ver klaar dat de componenten op de printplaat gesoldeerd zijn en gereed voor inbouw zijn. Het document is o.a. bedoeld voor de eindinspectie dus voordat het product naar de klant gestuurd wordt.
Om er zeker van te zijn dat de klant het product krijgt wat hij besteld heeft en dat er geen fouten of storingen in zitten die er niet in mogen zitten, wordt er een eindinspectie gedaan en dit document is een hulpmiddel voor de inspecteur om die inspectie uit te voeren. Het bestaat uit een aantal hoofdstukken waarin verschillende onderwerpen besproken worden waaronder de algemene eisen aan de soldeerverbindingen. De specifieke eisen voor diverse componenten die heden ten dage in de elektronische producten zitten.
PB ASSEMBLAGE
De Training en certificering is geschikt voor de volgende doelgroep:
Deze training is vooral belangrijk voor inspecteurs. Inspecteurs die een eindcontrole doen van de geassembleerde elektronica voordat die naar de klant gaat om ingebouwd te worden in het eindproduct of voordat die intern verwerkt wordt in het eindproduct.
De inspectie wordt uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er geen fouten in zitten, dat het het juiste product is en dat alle componenten aanwezig zijn en op de juiste manier gesoldeerd zijn. Het is ook een interessant document voor mensen die geassembleerde elektronica bestellen bij zogenaamde EMS-bedrijven die deze producten produceren.
PB ASSEMBLAGE
De Training en certificering is voor medewerkers van verschillende bedrijven interessant.
De bedrijven die deze training laten uitvoeren zijn vooral de zogenaamde EMS- (Electronic Manufacturing Services) bedrijven, bedrijven die in opdracht voor klanten printplaten assembleren en dan met name hun inspectie afdelingen.
Geïnteresseerd in deze training zijn ook de klanten van deze bedrijven om vooral de communicatie met hun leveranciers te vereenvoudigen en om eventueel een inkomende inspectie te doen op de producten. Maar ook andere bedrijven die geïnteresseerd zijn zoals bijvoorbeeld design bedrijven die in opdracht ontwerpen maken voor hun klanten, ook zij volgen regelmatig deze training.
PIEK: Your knowledge provider for the electronics industry
De toepassing van de IPC-A-610 Training certificering binnen bedrijven.
De insteek van de IPC-A-610 Training en certificering is dat je leert wat de eisen zijn aan soldeerverbindingen in het algemeen maar ook specifiek aan de diverse componenten die heden ten dage gebruikt worden in moderne elektronische installaties.
Verder nog een aantal algemene zaken met betrekking tot IPC en het correct toepassen van de normen. Toepassing vindt dit vooral op de inspectie afdelingen en iemand die hiervoor gecertificeerd is, is eigenlijk compleet uitgerust om deze inspecties door te voeren en de eindproducten te controleren voordat ze naar een klant gestuurd worden.
De meerwaarde de IPC-A-610 Training en certificering.
De meerwaarde van deze IPC-A-610 training is gelegen in het feit dat omdat de mensen weten wat de criteria zijn, wat de eisen aan de soldeerverbindingen en aan de geassembleerde elektronica in het algemeen zijn (het betreft niet alleen maar soldeerverbindingen, er worden ook andere dingen aangesproken) voorkom je dat producten die niet op de juiste manier functioneren en die niet aan de eisen voldoen naar de klant worden gestuurd .
Als je dat wel doet en een klant producten ontvangt die niet in orde zijn en die later in de praktijk uitvallen dan kan dat gepaard gaan met heel veel geld of klanten die ontevreden zijn en die gaan claimen en dat kan een bedrijf geld kosten. Met het trainen van je inspectie-personeel weten de mensen wat de eisen zijn en worden er minder slechte producten naar de klanten gestuurd, krijgt men minder reclamaties en behoudt men zijn klanten, is er geen gezichtsverlies en zijn er minder kosten.
Geldigheid van de certificering
Bent u nog niet eerder gecertificeerd voor de IPC-A-610 of is uw certificaat verlopen, dan heeft u de initiële IPC-A-610 certificering nodig. Deze heeft een geldigheid van 2 jaar.
U dient binnen 6 maanden voor einde van de geldigheid van het certificaat te hercertificeren. Voor hercertificatie heeft u de volgende opties:
- IPC-A-610 Hercertificering: volledige opleiding voor de hercertificering
- IPC-A-610 Challenge Test: alleen het examen
- IPC-A-610 Opfrissing van de Norm + Challenge Test
Variant van de certificering
IPC-A-610 CIS (Certified IPC Specialist)
Deze IPC-A-610 Certified IPC Specialist (CIS) variant is bestemd voor operators
IPC-A-610 CIT (Certified IPC Trainer)
Deze IPC-A-610 Certified IPC Trainer (CIT) variant is bestemd voor iedereen die zelf operators tot CIS wil opleiden
IPC-A-610 CSE (Certified Standards Expert)
Deze IPC-A-610 Certified Standard Expert (CSE) variant is bestemd voor iedereen die expert wil worden op het gebied van de betreffende standaard. Deze experts worden door bedrijven vaak ingezet als coördinator om de standaard op de juiste manier toe te passen binnen de onderneming.
Aankomende regionale IPC-A-610 trainingen
Veelgestelde vragen
Dit staat in de IPC-A-610 beschreven. Belangrijk is dat er bv. geen borgring/veerring op een kunststof printplaatoppervlak gemonteerd mag worden zonder onderliggende vlakke onderlegschijf. Tevens is de juiste materiaalkeuze (van de schroef/bout) belangrijk met het bijbehorende aanhaalmoment (draaimoment) van de schroef. De aanhaalmomenten vindt je op de website van de schroefleverancier.
Ja, de reparatieprocedure staat beschreven in de IPC-7711/7721. De maximale grootte van een delaminatie is afhankelijk van de productklasse. Dit staat beschreven in de IPC-A-600, de IPC-A-610 en IPC-6012 norm.
Vooral bij rework met een hete lucht föhn zie je vaak kleine vlekjes op het printplaatoppervlak. Mag dit? Dit en nog meer printplaat oppervlaktebeschadigingen (zoals delaminatie, blaren, ook op flexibele printplaten, enz.) worden beschreven in de IPC-A-610 en in de J-STD-001.
Ja. Dit wordt uitgelegd in de IPC-6012 training en ook in de IPC-A-600, IPC-A-610 en J-STD-001 training.
Ja, IPC heeft in elke norm een productclassificatie gemaakt dus ook in de IPC-A-610.
Deze productclassificatie is als volgt:
- IPC-A-610 Klasse 1 – Algemene elektronische producten (bv. consumentenelektronica, dit zijn producten waarbij de belangrijkste eis is de functie van het eindproduct)
- IPC-A-610 Klasse 2 – Specifieke service elektronica (bv. industriële machines, testapparatuur enz. dit zijn producten die langer moeten werken, als ze uitvallen gaat er veel geld verloren)
- IPC-A-610 Klasse 3 – Hoge betrouwbaarheid elektronica (bv. vliegtuigen, militaire producten en levens ondersteunende medische apparatuur, deze producten mogen niet uitvallen anders is het levensgevaarlijk).
Dit staat zowel in de IPC-A-610 als in de J-STD-001. IPC schrijft voor dat de inspectievergroting voor de zuiverheid in principe zonder vergroting (met het blote oog) kan plaatsvinden. Echter bij “high density boards” (printplaten waarop de componenten zeer dicht op elkaar geplaatst zijn) en bij fine-pitch componenten (componenten waarbij de pootjes/uitlopers zeer eng naast elkaar liggen) kan vergroting nodig zijn. In de tabellen in het boek vind je precies welke inspectievergroting en controle vergrotingsfactor nodig is.
Een procesindicator is een afwijking op het product (geen defect) die geen invloed heeft op de functie, pasvorm of betrouwbaarheid. Denk hierbij aan “schoonheidsfoutjes” zoals een lichte verkleuring van de isolatie, een soldeerverbinding waarin zich een klein luchtgaatje bevindt enz. Het product functioneert prima maar het ziet er niet zo netjes uit. Oorzaak ligt meestal in gereedschap (slijtage), machine (instelling), maar kan ook door een persoonlijke fout (verkeerde handeling) ontstaan.
De IPC-A-610 is een norm voor de eindinspectie van geassembleerde elektronica producten, een soort fotoalbum waarmee je complete geassembleerde printplaten kunt beoordelen. Je ziet naast de foto in het boek de tekst of dit nou aanbevolen, aanvaardbaar, een procesindicator of een defect is. Maar…..“Waarom gebeurd dit nou?” dat staat in de J-STD-001. Dit boek beschrijft de achterliggende informatie over het productieproces op de assemblageafdeling. Als de luchtvochtigheid te hoog wordt krijg je problemen met luchtholten (voids) in de soldeerverbinding, als de luchtvochtigheid te laag wordt krijg je problemen met ESD enz. Dit en nog veel meer aspecten worden behandelt in de J-STD-001 training. Tevens wordt er in een J-STD-001 training praktijk gesoldeerd (praktische vaardigheden), terwijl dat bij een IPC-A-610 training niet het geval is (alleen theorie).
In de IPC-A-600 en de IPC-A-610 staat beschreven hoeveel een eiland maximaal opgetild mag zijn.
Er zijn 2 methoden die door IPC worden aangegeven:
- met kabelbinders (tyraps)
- met bindgaren/wax-band (lacing)
Illustraties en eisen kun je vinden in IPC-A-610 en IPC/WHMA-A-620.
IPC heeft 3 productklassen: klasse 1 (consumentenelektronica), klasse 2 (industriële elektronica) en klasse 3 (hoge betrouwbaarheidselektronica). De klant mag de productklasse bepalen waarin het product geproduceerd moet worden. Het is belangrijk dat de inspecteur weet volgens welke productklasse van IPC hij moet inspecteren omdat er anders teveel producten onnodig worden afgekeurd!
In de IPC-A-600 en de IPC-A-610 staat beschreven hoeveel een spoor maximaal in breedte beschadigd mag zijn. Deze beschadiging is afhankelijk van de productklasse en wordt aangegeven in %.
Dispositie is een vakterm die gebruikt wordt om aan te geven dat een product niet goedgekeurd is. Het product wordt “gedispositioneerd” (aan de kant gelegd) en vervolgens wordt besloten (meestal in overeenstemming met de klant) wat ermee gedaan wordt om het alsnog functionerend te krijgen. Denk hierbij aan: rework (verbeteren), use as is (laten zoals het is), repareren of in het ergste geval het product weggooien.
FOD is de afkorting van “Foreign Object Debris” en betekent vervuiling door vreemde objecten (pluisjes, haren, materiaalresten) op het oppervlak. Deze afkorting wordt vaak gebruikt in de IPC-A-600, IPC-A-610, IPC-6012 en is in tegenstrijd met “Foreign Object Damage” (FOD) welke vaak gebruikt wordt bij vliegtuigen (en ruimtevaart) producten.
De draaddiameter is de totale diameter van de draad (inclusief de omliggende isolatie). Dit wordt ook wel de buitendiameter genoemd. Dit staat beschreven in de IPC-A-610, J-STD-001 en IPC/WHMA-A-620 norm.
Beschadigde componenten moet je nooit gebruiken (assembleren). Maar als componenten onbeschadigd geassembleerd worden en vervolgens machinaal gesoldeerd worden en ze komen met een kleine beschadiging uit de golfsoldeermachine/reflow-oven, dan is het goed om te weten wat maximaal veroorloofd is. Dit is te vinden in IPC-A-610 en in J-STD-001.
Ja dat mag. Het is bijna onmogelijk om dit niet te laten gebeuren. Door de warmte van de soldeerbout smelt de isolatie altijd iets terug…..tenzij je een heat shunt (warmteafleider) gebruikt of een hittebestendige isolatie (zoals teflon). De isolatie mag smelten maar niet verbranden/verkolen. Voor gedetailleerde foto’s zie IPC-A-610 of de IPC/WHMA-A-620 norm.
IPC geeft aan dat de minimale verlichting op de werkplek ongeveer 1000 lm/㎡ zou moeten zijn om degelijk te kunnen werken (solderen) en inspecteren. De kleurtemperatuur wordt ook aangegeven. Voor verdere info zie IPC-A-610, J-STD-001 en IPC/WHMA-A-620.
Nee, het dragen van ESD-veilige handschoenen is wel beter, maar het wordt niet verplicht door IPC. Als je de printplaten (en ook geassembleerde printplaten) aan de rand (of aan de hoek) aanraakt (optilt) dan zal er geen vervuiling (vingervlekken) op het oppervlak optreden en is de ESD-veiligheid gewaarborgd mits je geaard bent (een polsbandje draagt, ESD-veilige schoenen en een ESD-veilige jas). Let op: deze veiligheidsmiddelen werken alleen op een ESD-veilige werkplek (EPA). Voor verdere informatie, zie IPC-A-610, IEC-61340-5-1 en ANSI/ESD-S-20.20.
AABUS is de engelse afkorting van “As Agreed Between User and Supplier” (zoals afgesproken tussen klant en leverancier). Deze afkorting komt vaak voor in een IPC norm.
De reparatieprocedure staat beschreven in de IPC-7711/7721. De maximale vervuiling van vergulde randcontacten staat beschreven in de IPC-A-600 en de IPC-A-610 norm.