Training voor de Elektronica Producerende Industrie

Omdat de keuze voor de juiste opleiding binnen de elektronica producerende industrie best een ingewikkelde materie is, hebben wij deze pagina samengesteld om u op weg te helpen.

Deze informatie is dan ook bestemd voor bijvoorbeeld:

 • Een inkoper of HR-medewerker die de vraag krijgt voorgelegd om een IPC opleiding te organiseren, maar u bent niet bekend met de termen zoals CIS, CSE of CIT. Certificering of hercertificering?
 • Een kwaliteitsmedewerker die kwaliteitsproblemen ervaart die men door een bepaalde opleiding zou kunnen verhelpen. Welke opleiding zou dan geschikt zijn?

Over PIEK

PIEK is een internationaal trainingsinstituut dat opleidingen geeft binnen de elektronica producerende industrie sinds 1965. De trainingen gaan over alle facetten van de industrie, dus van design van de printplaat tot aan het eindproduct. Wilt u meer weten over PIEK zelf, ga dan naar: over ons.

Over IPC

IPC is een wereldwijde brancheorganisatie die zich inzet voor standaardisatie in de elektronica producerende industrie. IPC ontwikkelt normen voor elke stap in het productieproces, van het design, fabricage, assemblage en reparatie. Hiervoor zorgen verschillende comités bestaande uit vakmensen uit de industrie. Voor sommige normen bestaan er opleidingen. Voor meer informatie over IPC, ga naar: www.ipc.org.

Welke mogelijkheden zijn er?

⇆ Scroll naar links / rechts om volledige tabel te zien op een klein scherm. ⇆

Korte omschrijving IPC certificering PIEK certificering
PB Design Op welke manier moet een elektrisch schema vertaald worden naar een PCB schema, zodat het zonder meer geproduceerd kan worden. IPC CID (Certified Interconnect Designer-basic)

IPC CID+ (Advanced Certified Interconnect Designer)

PIEK’s Interconnect Designer Certification

PIEK’s Advanced Interconnect Designer Certification

Kale printplaat Aan welke kwaliteitseisen moet een kale printplaat voldoen om door te kunnen gaan naar de volgende stap in het productieproces. IPC-A-600 Acceptatie van kale printplaten Certified PIEK Operator – Kwaliteit- en Acceptatiecriteria voor printplaten
Kale printplaat Aan welke kwalificaties moet een kale printplaat, materiaal, proces en tests voldoen om geaccepteerd te worden voor de hoge eisen die gesteld zijn in de volgende fase van het productieproces. IPC-6012 Kwalificatie en betrouwbaarheid specificatie voor starre printplaten Certified PIEK Operator – Kwaliteits- en Acceptatiecriteria voor printplaten
Geassembleerde printplaat Aan welke kwaliteitseisen moet een geassembleerde printplaat voldoen om te worden geaccepteerd door de klanten of voor de eindassemblage in de definitieve behuizing. IPC-A-610 Acceptatie van geassembleerde printplaten Certified PIEK Operator – Kwaliteits- en Acceptatiecriteria voor geassembleerde printplaten
Gesoldeerde elektrische en elektronische eenheden De kwaliteitseisen voor het assemblageproces, materialen, omgeving, inspectie, handling etc.
(inclusief praktische solderen).
IPC J-STD-001 Requirements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies Certified PIEK Operator – Kwaliteits en Acceptatiecriteria voor gesoldeerde elektrische en elektronische printplaten
Space

Gesoldeerde elektrische en elektronische eenheden

Omdat de elektronica toepassingen in de lucht- en ruimtevaart wereld zo specifiek afwijkend van de standaard gebruikte elektronica zijn, is het addendum ontwikkeld. IPC J-STD-001 Space Applications Electronic hardware Addendum Certified PIEK Operator – Kwaliteits en Acceptatiecriteria voor gesoldeerde elektrische en elektronische printplaten
Modificeren, herstellen en de reparatie van elektronische verbindingen Op welke manier moet het modificeren, herstellen en de reparatie van elektronische verbindingen worden uitgevoerd zonder in te boeten op de criteria die gelden voor kwaliteit en betrouwbaarheid. IPC-7711/7721 Repair & Rework van geassembleerde printplaten Certified PIEK Operator – Kwaliteitscriteria voor het solderen, de nabewerking, wijziging en reparatie van printplaten

QRRE – Qualified Rework & Repair Engineer

Kabel Waaraan zou een kabel- en kabelboomassemblage aan moeten voldoen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteitseisen. IPC/WHMA-A-620 Eisen en acceptatie van kabel- en draadboom assemblages Certified PIEK Operator – Kwaliteits- en acceptatiecriteria voor kabel- en bedradingsassemblage
Solderen In de soldeertraining handsolderen gaan we in theorie en in praktijk in op het handsolderen. Soldeertraining Basis (Handsolderen)

Soldeertraining Gevorderden (Handsolderen)

ESD Wat is nu ESD? Wat gebeurt er bij een elektrostatische ontlading? Het bewust worden van de gevaren en de gevolgen. Hoe beperken we deze? Introductie ESD (Elektrostatische Ontlading)

Advanced ESD-control voor operators en technici

Gecertificeerde ESD Plant Auditor / Trainer

Eindproduct Box building is het samenstellen van een eindproduct. De diverse modules en componenten die van tevoren al zijn gemaakt binnen de elektronica assemblage, worden samengesteld tot een eindproduct. PIEK Box Building Specialist volgens de IPC-A-630

⇆ Scroll naar links / rechts om volledige tabel te zien op een klein scherm. ⇆

IPC of PIEK certificering?

Waar moet u op letten bij het maken van uw keuze?
Bijvoorbeeld; uw afnemer vermeld in de contracten, dat uw medewerkers IPC-7711/7721 gecertificeerd moeten zijn. In dit geval heeft u geen keuze, en dient u te gaan voor de IPC-7711/7721 certificering. In het geval dat uw afnemer eist dat er gewerkt moet worden volgens de IPC-7711/7721 norm, kunt u zelf de keuze maken tussen de IPC opleiding of de PIEK opleiding. De IPC opleiding heeft vaste modules. Een aantal zijn verplicht en een aantal zijn optioneel. Bij de PIEK opleiding is gedetailleerd maatwerk mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld meer diepgang over een specifiek onderwerp dat binnen uw bedrijf belangrijk is, is dit zeker mogelijk.

Sommige opleidingen zoals bijvoorbeeld de soldeertrainingen, ESD Plant Auditor/Trainer en QRRE – Qualified Rework & Repair Engineer, zijn alleen beschikbaar als PIEK-trainingen.

Twijfelt u, neem dan contact met ons op via support@piektraining.com of telefonisch +31 (0) 45-5703333. Wij helpen u graag verder.

Voor welke normen zijn er IPC-certificeringen?

IPC certificeringen zijn er voor de volgende normen:

 • IPC-2220 series
 • IPC-A-600
 • IPC-6012
 • IPC-A-610
 • IPC J-STD-001
 • IPC-7711/7721
 • IPC/WHMA-A-620

Varianten van IPC-certificeringen:

 • Certified IPC Specialist (CIS) is een certificering voor operators die uiteindelijk met en volgens de standaard gaan werken.
 • Certified Standard Expert (CSE) is een certificering voor personen die door hun ervaring met een bepaalde standaard, als expert ingezet worden binnen een bedrijf. Ze zijn vaak het aanspreekpunt vanwege hun kennis en kunnen vele vraagstukken beantwoorden.
 • Senior Certified Standard Expert (SCSE) is een certificering voor personen die door hun ervaring met meerdere standaarden, als expert ingezet worden binnen een bedrijf. Ze zijn vaak het aanspreekpunt vanwege hun kennis, jarenlange ervaring en kunnen vele vraagstukken beantwoorden.
 • Certified IPC Trainer (CIT) is een certificering voor personen die binnen hun bedrijf andere medewerkers gaan opleiden tot CIS in de desbetreffende standaard.

Geldigheid van de certificeringen:

IPC certificeringen zijn, met uitzondering van de CID en CID+, 2 jaar geldig en kunnen vanaf 6 maanden voor afloop van het certificaat verlengd worden d.m.v. een examen. Zijn de certificaten niet meer geldig? Dan dient u een nieuwe certificering te volgen.

PIEK certificeringen zijn 2 jaar geldig en kunnen verlengt worden vanaf 90 dagen voor afloop en 90 dagen na afloop van de vervaldatum.

Certificering, hercertificering, challenge test?

Er zijn 3 manieren om in het bezit van een certificaat te komen:

 • Certificering is voor medewerkers die voor het eerst opgeleid dienen te worden in de desbetreffende standaard, of voor mensen die niet meer in het bezit zijn van een geldig certificaat.
 • Hercertificering is voor medewerkers die in het bezit zijn van een geldig certificaat, maar die wel nog een opleiding of opfrissing nodig hebben om goed voorbereid het examen te kunnen afleggen.
 • Challenge Test is voor medewerkers die fit genoeg zijn in de desbetreffende standaard, om zonder opleiding of opfrissing het examen af te leggen.

Face-to-face incompany, Face-to-face regionaal of Online?

Face-to-face incompany:
U heeft meerdere medewerkers die u wilt laten opleiden, dan kunt u ervoor kiezen dat PIEK naar uw bedrijf komt. Dit is mogelijk voor alle varianten, alle soorten van certificeringen en maatwerkprogramma’s. Uw bedrijf is de organisator, PIEK verzorgt de trainer en materialen zoals overeengekomen.

Face-to-face regionaal:
U heeft 1 of enkele medewerkers die u wilt laten opleiden. Uw medewerker(s) komt/komen dan naar PIEK. Dit is mogelijk voor alle varianten en alle soorten van certificeringen die aangeboden worden via onze trainingskalender. PIEK is organisator en plant jaarlijks diverse trainingen op diverse locaties. PIEK verzorgt de trainer, materialen, trainingslocatie en lunch. Indien van toepassing dient u zelf zorg te dragen voor een verblijf van uw medewerker(s).

Online:
Voor een aantal programma’s bestaat er de mogelijkheid deze online te volgen. Opleidingen met praktijk zijn niet online beschikbaar. Ook hier zijn er 2 mogelijkheden, bij meerdere medewerkers kunnen we de opleiding voor u alleen organiseren. Indien u 1 of enkele medewerkers heeft, kunnen deze deelnemen aan een geplande online training. Zie voor meer informatie onze pagina over online trainen.

Meer Informatie:

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een compleet trainingsprogramma, meer informatie of andere training gerelateerde vragen. Telefonisch op +31-(0)45-5703333, per email support@piektraining.com of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.