Het verschil tussen IPC-7711 en IPC-7721 is dat IPC-7711 procedures bevat voor zogenaamd rework van assemblages en printplaten en IPC-7721 bevat de procedures met betrekking tot de reparatie van printplaten en modificaties. Dit is echter een erg korte uitleg. Op dit moment is het zo dat IPC-7711 en IPC-7721 zijn samengevat in een document oftewel een norm. In een ver verleden heeft IPC hiervan ooit twee documenten uitgegeven onder de naam IPC-7711 en IPC-7721 en die zijn blijven bestaan.

Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden? Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat het verschil is tussen rework, reparatie en modificatie. In de inleiding van het document wordt dat uitgelegd voor zowel IPC-7711 en IPC-7721. Hierin staan de definities van rework, reparaties en modificaties. Wat is bijvoorbeeld rework? Bij rework moeten we ervan uitgaan dat tijdens een inspectie is gebleken dat een product niet aan de eisen voldoet. Het kan dus niet zo geleverd worden aan een klant. Redenen kunnen zijn dat er zich op een gegeven moment te weinig soldeer materiaal bevindt of dat het component zich verplaatst heeft of niet op de juiste plaats geplaatst is, verkeerd om geplaatst is of een polariteit niet klopt. Het kan zijn dat het component te scheef staat of een compleet verkeerd component is. Als dat zo is moet er iets gebeuren. De definitie van rework zegt dan: ik ga uit van een product dat niet aan de eisen voldoet, dat bij de inspectie afgekeurd is en dat ga ik bewerken. De officiële definitie beschrijft: ik ga dat bewerken met het originele proces of met een alternatief equivalent proces. Het originele proces is vaak niet mogelijk omdat er geautomatiseerd gesoldeerd is. Bij rework processen wordt dat vaak handmatig gedaan, eventueel met een halfautomatisch stuk equipment, maar over het algemeen toch handmatig. Verder geeft de definitie aan, dat als je die bewerking gedaan hebt het product moet voldoen aan alle eisen die daarvoor gelden. Dat betekent dat de juiste component gebruikt wordt en de soldeerverbindingen op de juiste manier gemaakt zijn. Voldoen aan de eisen houdt in dat ik eigenlijk voor honderd procent het originele product hersteld heb en het aan de tekeningen en aan alle eisen die voor dit product geldig zijn, voldoet.

Bij een reparatie hebben we eigenlijk een andere situatie. Dan is het product afgekeurd omdat bijvoorbeeld een spoor onderbroken is, of omdat de pads waar de componenten op geplaatst worden beschadigd zijn of omdat de hele printplaat beschadigd is. Dan ga je er al vanuit dat het product niet zal kunnen functioneren en dan worden er technieken gebruikt om dat weer te repareren, om die functie weer te herstellen om het niet-functionerend product, functionerend te maken. Dan kan bijvoorbeeld een spoortje gerepareerd worden met een speciaal reparatiesetje. Soms wordt een printplaat gerepareerd wordt of wordt een eilandje vervangen. Daar zijn allerlei technieken voor en die staan beschreven in de IPC-7721. Als je deze operatie gedaan hebt, dan zal dat product echter niet meer 100 procent voldoen aan de tekeningen en aan de prestatie-eisen die daarvoor gelden. Er zullen dus afwijkingen zijn en dat is dan inherent aan die reparatie. Er wordt er ook ingegaan op modificaties. Modificaties zijn veranderingen in de schakeling. Dus als je gezien hebt dat een schakeling zoals hij oorspronkelijk ontworpen was niet werkt, dan kun je er een verandering op toepassen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden en het veranderen van de waarde van een component is bijvoorbeeld een modificatie. Maar in de IPC-7721 worden vooral die modificaties besproken die door middel van modificatie draad gemaakt worden. Dus waar nieuwe verbinding gemaakt wordt tussen aansluitingen om op die manier een functie aan te passen of een functie te verkrijgen. Je past in principe de schakeling aan zodat je een product zo laat functioneren zoals je dat voorzien had. Dat is wat we modificatie noemen en wordt ook behandeld in de IPC-7721. Het is dus in principe een document waar na een algemene inleiding met algemene procedures daarna specifiek wordt ingegaan op procedures voor rework, reparaties en modificaties. Eén document met twee aparte hoofdstukken. Meer informatie over dit onderwerp vindt je terug in de IPC-7711/7721 Training en certificering.