Als we het hebben over het kopen of produceren van starre PCB’s, is de IPC-6012 een van de meest gebruikte standaarden. Het document maakt deel uit van een reeks documenten die zijn samengevat onder de term “Kwalificatie- en prestatiespecificaties van printplaten”. Het basisdocument van de serie is de IPC-6011-standaard. Het beschrijft definities voor productklassen en algemene vereisten voor bijvoorbeeld documentatie, kwaliteitsbeoordeling, kwaliteitsborging enz.
De IPC-6012 is het document met de kwalificatie- en prestatiespecificaties voor starre printplaten. Andere standaarden in de serie zijn de IPC-6011, IPC-6013, IPC-6015, IPC-6017 en IPC-6018.

Onderwerpen die worden behandeld in IPC-6012 zijn onder meer: vereisten voor materialen, visuele inspectievereisten, vereisten voor soldeermaskers, elektrische vereisten en elektrische tests die worden uitgevoerd op de PCB, en ook vereisten voor zuiverheid en toepasselijke testmethoden. Daarnaast een groot aantal speciale eisen, die door de klant binnen het contract worden gespecificeerd en beschreven. Verder worden definities en vereisten met betrekking tot herstel (rework) en reparatie beschreven. Eén hoofdstuk behandelt intensief de maatregelen voor kwaliteitsborging.

De IPC-6012-standaard dekt ook de minimale dikte van het eindoppervlak, beschermende coatings, de minimumvereisten voor metallisatie van koperoppervlakte en kopergaten voor niet-doorgemetalliseerde en doorgemetalliseerde gaten, via’s, blinde via’s en microvias. Men kan zeggen dat de meest gebruikte afmetingen en toleranties bij de fabricage van printplaten in tal van tabellen worden weergegeven.

De algemene standaard is de IPC-6012. Het Space-addendum IPC-6012 S (S = Space) gaat specifiek in op de eisen van de elektronica-industrie voor toepassingen in de ruimtevaart en de specifieke criteria voor dit gebied.
Specifieke toepassingen voor de automobielsector zijn te vinden in de IPC-6012A (A = Automotive). Beide supplementen zijn gebaseerd op de algemene standaard IPC-6012 en beschrijven de typische criteria voor de automobiel- en luchtvaartsector.

Voor meer informatie over het daadwerkelijke proces, de materialen die worden gebruikt in de fabricagestappen en uitgebreide informatie over toepasselijke tests in het kader van kwaliteitsborging, is de IPC-6012 de beste standaard voor starre printplaten. Dit kunnen enkelzijdige printplaten, multilayer (meerlaagse) printplaten, HDI-printplaten, printplaten met geïntegreerde passieve componenten en printplaten met een metalen kern zijn. De IPC-6012 is de standaard voor procesingenieurs en inkopers bij PCB-fabrikanten. De standaard wordt ook aanbevolen voor ontwerpers en procesassemblagetechnici van EMS of OEM’s.

Als u de toepassing van deze norm overweegt, wordt deelname aan een IPC-6012-certificering aanbevolen. Op deze manier leer je de verschillende mogelijke toepassingen van de normen. PIEK biedt certificeringstrainingen aan voor beide standaarden. De certificeringen helpen om het juiste gebruik van de criteria te leren en om misverstanden te voorkomen. Dit helpt tijd en geld te besparen. Profiteer van de uitgebreide kennis van beide standaarden en hun toepassingen, die de eigen trainers van PIEK naar de training met zich meebrengen.