IPC-A-610 toelaatbaarheid van elektronische assemblages is in de meest recente G-revisie gepubliceerd in oktober 2017. Van alle documenten over toelaatbaarheidscriteria in de IPC portefeuille is IPC-A-610 het vaakst gebruikt en het meest bekend in de hele elektronische industrie. Decennialang is het al het basisdocument op inspectieafdelingen van OEM’s en EMS bedrijven. Daarnaast wordt ernaar verwezen in talloze contracten voor de inkoop van printplaatassemblages over de hele wereld.

Een zeer belangrijke verbetering in deze G-Revisie is dat IPC-A-610 nu geharmoniseerd is met de andere veelgebruikte IPC standaards, zoals de IPC-A-620C en IPC-J-STD-001G. Tegenstrijdige criteria in de verscheidene documenten zijn aangepakt door een groep specialisten, en er zijn aanpassingen doorgevoerd, bijv. in paragraaf 4.2, jackpost montage, zodat die nu overeenkomt met andere documenten. Bepaalde foto’s zijn vervangen, en er zijn meer verklarende teksten toegevoegd.

Uiteraard zijn ook de criteria van amendment 1 bij de F-revisie kritisch bekeken toen de G-Revisie ontwikkeld werd, hetgeen bijv. heeft geleid tot de actualisering van de gehele tabel 7-4.

Hoewel deze G-Revisie de meest recente versie van het IPC document is, stelt IPC ook hier dat het gebruik van de meest recente versie niet automatisch verplicht is. De beslissing over welke versie van toepassing is ligt bij de klant.

Het IPC-A-610 document begint met een algemene introductie waar we onderwerpen tegenkomen zoals productclassificatie, definities van vereisten, termen en definities, bekwaamheid van het personeel, methodologie van inspectie, verlichting, vergrotingshulpmiddelen, materialen en processen. Diverse criteria zijn bijgesteld en waar nodig geactualiseerd. Ook zijn er nieuwe criteria toegevoegd. Er zijn definities toegevoegd, en sommige bewoordingen zijn veranderd om de tekst duidelijker te maken.

Zoals gebruikelijk richt hoofdstuk drie zich op het hanteren van assemblages, maar hier zijn slechts een beperkt aantal veranderingen doorgevoerd. Wat IPC nu verbiedt is niet alleen het gebruik van tabaksproducten, maar ook expliciet roken en zelfs het gebruik van e-sigaretten.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. algemene soldeercriteria, inclusief loodvrije soldeerverbindingen, soldeerafwijkingen, zoals tombstoning, non-wetting, de-wetting, voiding, etc., hoogspanningscriteria, voorwaarden voor gesoldeerde verbindingen met terminals, voorwaarden voor Through-Hole verbindingen (THT) in doorgemetalliseerde en niet-doorgemetalliseerde gaten, criteria voor oppervlaktemontage (SMT) voor alle belangrijke SMT componentgroepen zoals, Chip, MELF, LCC’s, Gull Wing en J-Leads, BGA’s, BTC’s, enz., stekkercontacten en randconnectoren, vereisten voor draadbruggen (jumpers) aan THT en SMD-componenten, criteria voor componentbeschadiging, printplaat laminaatvoorwaarden, reinigen en soldeermasker en conformal coating (lak), hardware-installatie, en soldeervrije draadwikkelingen (wire wrap).

Zoals alle IPC standaards is de IPC-A-610 ontwikkeld en beoordeeld door een commissie werknemers van verscheidene bedrijven en organisaties in de elektronische industrie. Hierin treffen we werknemers aan van printplaatproducenten, van opleidingsinstituten (PIEK), van OEM’s en van EMS bedrijven. Het is hun kennis en ervaring op basis waarvan dit document is samengesteld, waardoor het met recht een industriestandaard genoemd kan worden.

De enorme hoeveelheid foto’s helpt de gebruiker van de IPC-A-610 standaard om de criteria beter te begrijpen, er wordt overduidelijk getoond wat er wordt beschreven. Echter, de plaatjes kunnen ook juist tot foutieve interpretaties leiden als ze niet correct worden gebruikt. Hoewel IPC documenten door iedereen kunnen worden gekocht en gebruikt, blijkt gedegen IPC-A-610 training in de meeste gevallen van onschatbare waarde te zijn bij het echt goed begrijpen en interpreteren van de beschreven criteria.

De trainers van PIEK zijn zeer ervaren en bieden u een optimale ondersteuning bij het gebruik en de interpretatie van de standaard. Profiteer van de ruim 50 jarige mondiale ervaring die de trainers van PIEK hebben in het dagelijks gebruik van het document.

Samengevat: Gaat u voor kostenbesparing en wilt u foute interpretaties voorkomen, maak dan gebruik van de ervaring van de trainers van PIEK en kies PIEK als partner voor uw IPC certificering.