De IPC J-STD-001 wordt wereldwijd steeds vaker in contracten vereist en daardoor loopt de vraag naar certificering hierin op. En dit komt niet enkel en alleen doordat de defensie-industrie op volle toeren draait, maar ook omdat steeds meer elektronica producerende bedrijven inzien hoe waardevol dit document voor hun productie kan zijn.

De betekenis van de IPC J-STD-001 voor de elektronica productieprocessen is namelijk groot, het is een belangrijk document als het gaat om het verstrekken van informatie met betrekking tot assemblageprocessen in het algemeen en soldeerprocessen in het bijzonder. In het verleden werd vaak gedacht dat dit document enkel belang had voor de defensie-industrie, wellicht door het feit dat het voortgekomen is uit een militaire norm.

Gelukkig zien nu steeds meer bedrijven het belang van deze norm in en dat deze in principe voor elk bedrijf wat elektronica assembleert van belang kan zijn, nee sterker nog, van belang is. Waar anders vind ik namelijk welke materialen, zoals soldeerlegeringen en flux, ik mag gebruiken afhankelijk van de productklasse die ik produceer. En hoe zit het met de gebruikte (hand)gereedschappen en (soldeer)apparatuur? Waar moet ik op letten als ik hierin een keuze wil maken. U vindt het allemaal in de IPC J-STD-001. Ook zaken als vakbekwaamheid van het personeel, ESD, en procescontrole komen aan de orde. Verder wordt er aandacht geschonken aan reiniging en reinheidstests. En natuurlijk vindt u er de acceptatie eisen voor de gesoldeerde verbindingen, zowel voor terminals, through-hole als SMD-componenten. Verder wordt er ingegaan op de verschillende soldeertechnieken zoals golf solderen en reflow solderen. Bovendien gaat het document in op coating en ingieten van elektronica en het gebruik van lijm. U ziet een veelvoud van interessante thema’s zijn in de IPC J-STD-001 te vinden, en dan hebben we hier niet eens alles opgenoemd. Thema’s die ook allemaal tijdens een training aan de orde komen.

PIEK International Education Centre biedt deze training al sinds vele jaren aan en onze trainers beschikken dan ook over een zeer ruime ervaring op internationaal niveau, die ze graag delen met de deelnemers aan de trainingen.

Wilt u niet op een wachtlijst komen voor een IPC J-STD-001 certificering of hercertificering, neem dan vandaag nog contact op met onze klantadviseur, mevrouw Wendy Wings. U kunt haar telefonisch bereiken op +31- (0)45-570 33 33 of per e-mail  support@piektraining.com.