IPC/WHMA-A-620C, vereisten voor en toelaatbaarheid van kabel- en draadharnas assemblages, is op dit moment de belangrijkste standaard betreffende processen, materialen en inspectie voor de kabel- en draadharnas assemblage-industrie. In de nieuwste versie, de zogenaamde C-Revisie, is IPC erin geslaagd om veel criteria te actualiseren en veel foto’s toe te voegen. Het document beschrijft materialen, methodes, testen en toelaatbaarheidscriteria voor de vervaardiging van gekrompen, mechanisch geborgde, of gesoldeerde interconnecties en de daarmee samenhangende assemblage- activiteiten op het gebied van kabel- en harnas-assemblages. Een andere grote verbetering is dat IPC/WHMA-A-620 door deze C-Revisie geharmoniseerd is met de andere veel gebruikte IPC standaards.

De C-Revisie is de meest recente versie van het IPC document, alleen stelt IPC dat het gebruik van de nieuwste versie niet automatisch verplicht is. Welke versie er gebruikt gaat worden, wordt bepaald door de klant die de draadharnassen inkoopt.

Zoals alle IPC standaards is de IPC/WHMA-A-620 ontwikkeld en beoordeeld door een werkgroep bestaande uit werknemers van verscheidene bedrijven en organisaties in de elektronische industrie. Hierin treffen we werknemers aan van draadharnasproducenten, van leveranciers van materialen en apparatuur, van opleidingsinstituten (PIEK), van OEM’s en van EMS bedrijven. Het is hun kennis en ervaring die dit document hebben samengesteld, waardoor het met recht een industriestandaard genoemd kan worden. Wat IPC/WHMA-A-620 nog sterker maakt, is het feit dat het door IPC en WHMA (Wire Harness Manufacturers Association) samen is ontwikkeld.

Een van de typische toepassingen van het IPC/WHMA-A-620 document is dat het gebruikt wordt als referentiepunt bij de inspectie van draadharnassen tijdens, en na de productie, kan het ook gebruikt worden als één enkel document bij de inkoop van draadharnassen. Om een constante kwaliteit te garanderen tijdens de productie van draadharnassen, is het doel van het document om op procesbeheersingsmethodologie te vertrouwen.

Het inleidend gedeelte van het IPC/WHMA-A-620 document gaat over onderwerpen zoals productclassificatie, inspectievoorwaarden, termen en definities, bekwaamheid van personeel, inspectiemethodologie, verlichting, vergroting, hulpmiddelen, faciliteiten, ESD overwegingen, instrumenten en apparatuur, materialen en processen. Vereisten voor het onderhoud van instrumenten en apparatuur en vereisten voor calibratie zijn hier ook te vinden. Als laatste worden ook verontreiniging, herstelwerk en reparaties behandeld.

Het bestuderen van dit gedeelte geeft u al een goed beeld van de vereisten voor processen bij de vervaardiging van draadharnassen. Door deze criteria binnen uw organisatie te gebruiken bent u goed voorbereid op audits op het gebied van IPC/WHMA-A-620 en algemene parameters voor het productieproces.

Andere onderwerpen die aan bod komen in de IPC/WHMA-A-620C standaard zijn: methodes en criteria voor het strippen van kabels, materialen en apparatuur voor gesoldeerde eindverbindingen, criteria voor inspectie, criteria voor krimpeindes, en criteria voor isolatieverplaatsingverbindingen (IDC’s). Ultrasoon lassen, lassen, connectorisatie en over-moulding / potting worden ook besproken. Daarnaast wordt ook de correcte manier beschreven om toleranties van kabel- en draadassemblages te meten. De hoofdstukken over markeringen / labels, coaxiale en biaxiale kabelassemblages, borging, elektrische afscherming, beschermhulzen en de installatie van afgewerkte assemblages zijn allemaal enigszins veranderd. Het testen van assemblages is nog steeds een van de vaste onderwerpen.

Er is een extra hoofdstuk over hoog voltage toegevoegd om een nog vollediger basisdocument te hebben, inclusief de toepassingen op dit vlak. Nog een andere wezenlijke toevoeging zijn de criteria voor verontreiniging van soldeerbaden, die nu onderdeel uitmaken van hoofdstuk 4. In hoofdstuk 17 is een alinea toegevoegd over veiligheidsbedrading.

Om nog meer uit de IPC/WHMA-A-620 training te halen kunt u kiezen voor de extra, facultatieve, praktijkmodule. Deze is erg waardevol omdat deze module de deelnemers de mogelijkheid biedt om zelf te oefenen en vertrouwd te raken met de principes van het maken van kabel- en draadharnassen, bijv. met krimpen en solderen.

De trainers van PIEK zijn zeer ervaren en bieden u een optimale ondersteuning bij het gebruik en de interpretatie van deze standaard. Profiteer van de ruim 50 jarige mondiale ervaring die de trainers van PIEK hebben in het dagelijks gebruik van het document.

Samengevat: Gaat u voor kostenbesparing en wilt u fout interpretaties voorkomen, maak dan gebruik van de ervaring van de trainers van PIEK en kies PIEK als partner voor uw IPC certificering.