IPC/WHMA-A-620D, eisen en acceptatie van kabel- en draadboom assemblages, is op dit moment de belangrijkste standaard betreffende processen, materialen en inspectie voor de kabel- en draadboom assemblage-industrie. In de nieuwste versie, de zogenaamde D-Revisie, is IPC erin geslaagd om veel criteria te actualiseren en veel foto’s toe te voegen. Het document beschrijft materialen, methodes, testen en toelaatbaarheidscriteria voor de vervaardiging van krimpverbindingen, mechanisch bevestigde, of gesoldeerde draadverbindingen en de daarmee samenhangende assemblage- activiteiten op het gebied van kabel- en draadboom-assemblages. Een andere grote verbetering is dat IPC/WHMA-A-620 door deze D-Revisie geharmoniseerd is met de andere veel gebruikte IPC standaards.

De D-Revisie is de meest recente versie van het IPC document, echter IPC stelt dat het gebruik van de nieuwste versie niet automatisch verplicht is. Welke versie er gebruikt gaat worden, wordt bepaald door de klant die de draad/kabelbomen inkoopt.

Zoals alle IPC standaards is de IPC/WHMA-A-620 ontwikkeld en beoordeeld door een werkgroep bestaande uit werknemers van verscheidene bedrijven en organisaties in de elektronische industrie. Hierin treffen we werknemers aan van draadharnasproducenten, van leveranciers van materialen en apparatuur, van opleidingsinstituten (PIEK), van OEM’s en van EMS bedrijven. Het is hun kennis en ervaring die dit document hebben samengesteld, waardoor het met recht een industriestandaard genoemd kan worden. Wat IPC/WHMA-A-620 nog sterker maakt, is het feit dat het door IPC en WHMA (Wire Harness Manufacturers Association) samen is ontwikkeld.

Eén van de typische toepassingen van het IPC/WHMA-A-620 document is dat het gebruikt wordt als referentiepunt bij de inspectie van draad/kabelbomen tijdens, en na de productie, kan het ook gebruikt worden als één enkel document bij de inkoop van draad/kabelbomen. Om een constante kwaliteit te garanderen tijdens de productie van draad/kabelbomen, is het doel van het document om op procesbeheersingsmethodologie te vertrouwen.

Het inleidend gedeelte van het IPC/WHMA-A-620 document gaat over onderwerpen zoals productclassificatie, inspectievoorwaarden, termen en definities, bekwaamheid van personeel, inspectiemethodologie, verlichting, vergrotingshulpmiddelen, faciliteiten, ESD overwegingen, gereedschappen en apparatuur, materialen en processen. Vereisten voor het onderhoud van gereedschap en apparatuur en vereisten voor calibratie zijn hier ook te vinden. Als laatste worden ook verontreiniging, herstelwerk (rework) en reparaties behandeld.

Het bestuderen van dit gedeelte geeft u al een goed beeld van de vereisten voor processen bij de vervaardiging van draad/kabelbomen. Door deze criteria binnen uw organisatie te gebruiken bent u goed voorbereid op audits op het gebied van IPC/WHMA-A-620 en de algemene parameters voor het productieproces.

Andere onderwerpen die aan bod komen in de IPC/WHMA-A-620D standaard zijn: methodes en criteria voor het strippen van kabels, materialen en apparatuur voor gesoldeerde eindverbindingen, criteria voor inspectie, criteria voor krimpcontacten en adereindhulzen, en criteria voor snijklemverbindingen (IDC’s). Ultrasoon lassen, gesoldeerde en gekrimpte lasverbindingen, connectorisatie en over-gieten / opvullen worden ook besproken. Daarnaast wordt ook de correcte manier beschreven om toleranties van kabel- en draadassemblages te meten.

Om nog meer uit de IPC/WHMA-A-620 training te halen kunt u kiezen voor de extra, optionele, praktijkmodule. Deze is erg waardevol omdat deze module de deelnemers de mogelijkheid biedt om zelf te oefenen en vertrouwd te raken met de principes van het maken van kabel- en draadharnassen, bijv. met krimpen en solderen.

De trainers van PIEK zijn zeer ervaren en bieden u een optimale ondersteuning bij het gebruik en de interpretatie van deze standaard. Profiteer van de ruim 55 jarige mondiale ervaring die de trainers van PIEK hebben in het dagelijks gebruik van het document.

Samengevat: Gaat u voor kostenbesparing en wilt u foute interpretaties voorkomen, maak dan gebruik van de ervaring van de trainers van PIEK en kies PIEK als partner voor uw IPC certificering.