Meten is Weten. Gissen is Missen. Meet de temperatuurprofielen en andere variabelen van je reflow-, golfsoldeer-, vapour phase- en rework & repair proces.
Dit kan vrij eenvoudig met de Smart Profiler SuperM.O.L.E.® Gold 2 van ECD of een andere data logger.

Nog veel te vaak zie ik dat bij veel elektronica-bedrijven operators defecten repareren op geassembleerde printplaten na het reflow-, golfsoldeer of vapour phase proces.
Deze defecten kunnen vermeden worden door vaker een tijd-temperatuurprofiel te meten met de Smart Profiler SuperM.O.L.E.® Gold 2 of een andere temperatuur data logger. Deze data loggers meten het tijd-temperatuur profiel van het soldeerproces.

Door deze metingen kan men vele instellingen van het soldeerproces en soldeerpasta controleren en eventueel bijstellen. Het is hierdoor uitermate geschikt voor procescontrole.

De Smartprofiler SuperM.O.L.E.® Gold 2 kan vele parameters meten, o.a.: voorverwarmingstemperatuur en -tijd, soaktemperatuur en -tijd, reflowtemperatuur en -tijd, maximale temperatuur van het component en van de printplaat (PCB) en de transportbandsnelheid.

SuperM.O.L.E.® Gold 2 Thermal Profiler

SuperM.O.L.E.® Gold 2 Thermal Profiler

In ons trainingscentrum maken we gebruik van de Smart Profiler SuperM.O.L.E.® Gold 2 van ECD. Het meegeleverde softwarepakket is werkelijk schitterend. Men stelt de maximale afwijking in. Leest de data van de logger in de software en ziet meteen of de meting goed of fout is. Ook een afwijkende trend is al snel te herkennen. Een ander voordeel van deze software is dat men statistische procescontrole (SPC) op de metingen kan laten uitvoeren. Dit is een vereiste voor Klasse 2 en 3 producten volgens de IPC J-STD-001 Requirements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies Standard. Voor meer informatie over tijd-temperatuur profielen bekijk de IPC-7530A Guidelines for Temperature Profiling for Mass Soldering Processes (Reflow and Wave).

Moraal van het verhaal: Draai niet zomaar aan de instellingen van je soldeerproces en kijk welk resultaat dit geeft. Meet je proces, dit geeft je data waar je problemen mee kan oplossen vooraf en niet achteraf (rework en repair). Verder kan deze data ook gebruikt worden voor procesoptimalisatie en procescontrole. Zo vang je drie vliegen in één klap.

Succes met de tijd-temperatuur meting met de Smartprofiler SuperM.O.L.E.® Gold 2 van ECD of een andere Data-logger. Meten is weten!