Voor PIEK, het toonaangevende trainingsbedrijf voor de elektronische verbindingsindustrie, vormt jarenlange samenwerkingen met klanten en andere stakeholders de basis van de bedrijfsfilosofie.

Dit geldt ook voor Weller, de expert op het gebied van hand solderen en alles wat daarmee te maken heeft. Weller is een dochteronderneming van de Apex Tool Group, die met meer dan 7.000 medewerkers in meer dan 30 landen vertegenwoordigd is. Weller en PIEK zijn wereldwijd opererende bedrijven en werken al vele jaren samen.

Wat kenmerkt een langdurige samenwerking en hoe profiteren beide partners hiervan?

Deze vragen en ontwikkelingen rond de nieuwste soldeerapparatuur bespraken we met mevrouw Anke Schneewolf. Zij is Sr. Manager Global Marketing Communication voor Weller.

Mevrouw Schneewolf legt uit dat de samenwerking tussen PIEK en Weller vele jaren geleden is ontstaan. Sindsdien verzorgt PIEK IPC-trainingen bij Weller. Uit gezamenlijke gesprekken bleek dat beide bedrijven dezelfde doelgroepen hebben. En aanvankelijk was Weller een familiebedrijf, net zoals PIEK dat vandaag de dag nog steeds is. Weller bestaat al meer dan 75 jaar en PIEK al bijna 60 jaar. Tegenwoordig maakt Weller deel uit van een grotere bedrijvengroep. Er zijn dus voldoende overeenkomsten. Bovendien hechten beide bedrijven veel waarde aan kwaliteitscriteria. Vertrouwen en open communicatie zijn daarnaast cruciaal voor een jarenlange samenwerking. Gelijkwaardige partners die elkaar aanvullen en beide profiteren van de samenwerking.

Enkele jaren geleden is de samenwerking uitgebreid. Sindsdien gebruikt PIEK in diverse soldeertrainingen, soldeerstations van Weller. Op die manier kunnen deelnemers hun kennis verdiepen met behulp van de modernste soldeerstations.

De nieuwste soldeerstations van Weller, genaamd WXsmart, zijn van een bijzondere klasse. Het soldeerplatform werd in 2022 gelanceerd en is een intuïtief soldeerstation dat het volledige spectrum van hand solderen bestrijkt.

Het beheer van het gehele soldeerproces van het soldeerpunt tot het station was nog nooit zo eenvoudig en productief als met het alles-in-één hand solderen platform WXsmart. De WXsmart biedt maximale connectiviteit en traceerbaarheid met de hoogste kwaliteit. Het is het eerste hand soldeerstation met cyberbeveiliging om kostbare stilstand te voorkomen. Het combi soldeerstation is geschikt voor elke soldeertaak en uitdaging, of het nu gaat om de kleinste soldeerklussen, standaard of zware toepassingen, een WXsmart soldeerstation dekt alle taken af.

Met de WXair rework module, die onder het soldeerstation geplaatst kan worden, kan het worden uitgebreid tot een volwaardig rework station. Het station heeft 300 W, 2 soldeerkanalen, 1 lucht- en 1 vacuüm kanaal. In totaal kunnen 16 gereedschappen op de WXsmart worden aangesloten. Omdat er geen extra station nodig is, blijven de investeringskosten beheersbaar.

De WXsmart heeft nog enkele technische hoogstandjes te bieden. Snelle opwarming en stabiele temperaturen garanderen een efficiënte werkinzet. Elke intelligente soldeerpunt heeft een individueel serienummer voor een unieke identificatie. De geïntegreerde gegevensopslag zorgt voor volledige traceerbaarheid van de kalibratiegeschiedenis.
Een zeer belangrijk aspect in de hedendaagse tijd, omdat het altijd gaat om traceerbaarheid. De gepatenteerde intelligente soldeerpunten (cartridges) van Weller kunnen ondanks hoge temperaturen snel worden vervangen zonder extra gereedschap. Bovendien is het soldeerstation volledig ESD-veilig.

Een ander voordeel is het gewicht van ongeveer acht kilo, waardoor het soldeerstation mobiel is. Een touchscreen zorgt voor eenvoudige, intuïtieve navigatie door middel van “swipen”. Mobiliteit is een belangrijk aspect voor PIEK, omdat certificeringen zowel regionaal als ter plaatse bij de klant worden uitgevoerd als in-house trainingen. Dan brengen de trainers het soldeerstation mee.

Deelnemers aan de training en ook de trainers van PIEK zijn enthousiast over het soldeerstation.

Meer informatie over Weller is te vinden op https://www.weller-tools.com/WXsmart.

PIEK bedankt mevrouw Schneewolf voor het gesprek en kijkt uit naar een verdere goede samenwerking.