Een ESD-training van PIEK kan uw firma veel kosten besparen.

ESD (elektrostatische ontlading) wordt steeds belangrijker in de elektronica industrie. Componenten worden steeds kleiner en hierdoor dus ook gevoeliger. Ook op de productievloer is het steeds moeilijker om ESD te handhaven. Tijdens een ESD-training van PIEK wordt met de nieuwste testapparatuur gemeten of alles volgens de nieuwste ESD-normen naar behoren functioneert. Zo waren wij laatst in een elektronicafirma die problemen hadden met slijtage van de ESD-vloer. De hele vloer in de productiehal was met een geleidende coating bedekt, echter door slijtage door heftrucks en andere zware machineonderdelen was de vloer beschadigt. Het versleten gedeelte werd weggeschuurd en vervolgens hebben ze dat opnieuw gecoat/vervangen…..echter de nieuwe coating was niet goed geaard. Bij de metingen tijdens de praktijkronde van de ESD-training was de weerstand naar aarde veel te hoog! Er was geen contact met de ESD-aarde. Als er op dat geïsoleerde gedeelte van de vloer gewerkt zou worden zouden veel producten beschadigd kunnen raken zonder dat iemand dat merkt. ESD is eigenlijk een spookverhaal, je ziet het niet, je voelt het niet…..maar de componenten vallen hierdoor wel uit! Gelukkig waren we net op tijd, de nieuw gecoate vloer was nog niet in gebruik genomen.

Dankzij onze technische ondersteuning zal deze firma op korte termijn de vloer opnieuw laten coaten en degelijk verbinden met de ESD-aarde zodat er geen ESD-schade kan ontstaan. Als deze fout ontdekt zou zijn tijdens een audit van de klant zou de kostenfactor vele malen hoger zijn. De klant zou alle producten afkeuren en terugsturen of in het ergste geval kijken voor een andere firma. Dat kost vele malen meer dan een vloerreparatie! Klanten auditors worden steeds strenger, ze stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van hun producten en ook de kwaliteit van de productieafdelingen. “Beter voorkomen dan genezen” is ons doel.

PIEK geeft ESD-trainingen voor operators, trainers en ook ESD-coördinatoren t/m ESD plant auditors die niet alleen hun eigen maar ook meerdere zusterbedrijven kunnen auditen. Wij trainen volgens de IEC-61340-5-X normen en/of volgens de Amerikaanse ANSI/ESD-S-20.20 norm. “Meten is weten” is ons motto, wij hopen U graag te ontmoeten bij 1 van onze PIEK regionale of in-company ESD-trainingen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een compleet trainingsprogramma, meer informatie of andere training gerelateerde vragen. Telefonisch op +31-(0)45-5703333, per email support@piektraining.com of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.