De laatste jaren is selectief solderen aan een grote opmars bezig. Het selectieve soldeersysteem vervangt de golfsoldeermachine vaak helemaal.

Ersa-ECOSELECT-1

Ersa-ECOSELECT-1

We zien steeds vaker dat 80% procent of meer van de gebruikte componenten SMD-componenten zijn. Dit betekent dat minder dan 20% van de gebruikte componenten nog de ouderwetse through-hole componenten zijn. Denk hierbij vooral aan connectoren en hoogvermogen componenten. Door de miniaturisatie van onze SMD-componenten wordt de componenten dichtheid op onze printplaat ook steeds hoger.

Het golfsoldeerproces voor het solderen van deze componenten wordt hierdoor bijna onmogelijk. De oplossing voor dit probleem zijn de selectieve golfsoldeermachines.

Soldeer module met meerdere koppen

Bij een selectief soldeermachine maakt men gebruik van een klein selectief golfje dat beweegt in X-Y-Z richting onder de print naar de te solderen through-hole componenten. Als er grotere hoeveelheden through-hole componenten op de PCB staan kan men gebruik maken van een machine met meerdere selectieve koppen zodat men geen problemen heeft met doorloopsnelheid.

 Proces tunnel met flux systeem

Proces tunnel met flux systeem

Ook bij selectief solderen maakt men gebruik van flux. Eerst wordt flux met een bewegende spray fluxer aangebracht op de componenten uitlopers, de eilandring en de gatwand. Hierna worden het component en de PCB voorverwarmd, waarna de selectieve soldeergolf het component soldeert.

Belangrijke parameters bij het selectieve solderen zijn de componentuitloper lengte, het selecteren van de juiste soldeer-nozzle, de gebruikte flux en stikstof. Stikstof wordt gebruikt om oxidatie en dross (metaalschuim) tegen te gaan.

“Peel-Off” functie die brugvorming kan helpen voorkomen

“Peel-Off” functie die brugvorming kan helpen voorkomen

Design voor manufacturing is belangrijk bij selectief solderen. Vaak levert het selectief solderen problemen en defecten op omdat in het design de SMD-pads te kort bij de through-hole eilanden staan en er te weinig speling is tussen soldeergolf en SMD-component.

Andere methoden waarmee (through-hole) componenten selectief gesoldeerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld laser solderen, mini-vlamboog solderen en robotsoldeersystemen. Deze laatste gebruiken dan eventueel een robot gestuurde soldeerbout en soldeerdraad.

Alle afbeeldingen copyright Ersa GmbH

We willen Ersa GmbH bedanken voor het gebruik van de afbeeldingen in dit artikel