Van de praktijk voor de praktijk

Menigeen die werkzaam is binnen de elektronische verbindingsindustrie denkt dat medewerkers van IPC, de wereldwijd erkende IPC standaards ontwikkelen. Echter dat is niet zo. De IPC standaards worden namelijk ontwikkeld door mensen uit de praktijk.

Als u kijkt naar de individuele IPC standaard, dan ziet u steeds een lijst van namen van personen, die lid zijn van het ontwikkelteam van de betreffende standaard. Sommige van deze personen werken bij OEM’s of bij EMS dienstverleners. Anderen bij materiaal ontwikkelaars of assemblagebedrijven. Verder zijn er ook productontwikkelaars en designers bij betrokken. Tenslotte zijn er ook nog personen bij betrokken die de betreffende IPC certificeringen en hercertificeringen verzorgen.

Het zijn mensen uit de praktijk die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een IPC standaard. Het zijn daardoor echte standaards voor de elektronische verbindingsindustrie, ontwikkeld door mensen uit de verschillende branches en met verschillende achtergronden. Specialisten in hun vak stellen samen de betreffende IPC standaarden op.

Tot deze specialisten hoort ook PIEK, als het toonaangevende opleidingsinstituut voor de elektronische verbindingsindustrie. Diverse mastertrainers van PIEK participeren in verschillende ontwikkelteams en spelen een actieve rol in de totstandkoming van de verschillende IPC standaards. Omdat de trainers wereldwijd bij bedrijven aanwezig zijn, weten ze exact welke problematieken en thema’s belangrijk zijn binnen de elektronische verbindingsindustrie. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk te vertaalslag maken naar de betreffende IPC standaard.

De expertise van de mastertrainers van PIEK zijn bijvoorbeeld terug te vinden bij rework en repair, inspectiecriteria bij assemblage, richtlijnen bij elektrische en elektronische soldeerverbindingen. Verder ook nog bij de richtlijnen en acceptatiecriteria voor printplaten. Tenslotte nog bij design en implementatie van BCT (Bottom Termination Componenets). Met andere woorden de mastertrainers van PIEK leveren onder meer een actieve bijdrage aan de volgende IPC standaards: IPC-A-610, IPC-7711/7721, IPC J-STD-001, IPC-7093, IPC-7094 en de IPC-7095.

De verschillende ontwikkelteams werken aan de verschillende IPC standaards. Enerzijds kan het zijn dat gewerkt wordt aan het actueel houden van de betreffende standaard. Anderzijds kan, op basis van vragen uit de praktijk of veranderende voorschriften, een complete nieuwe IPC standaard moet worden ontwikkeld.

De ontwikkelteams ontwikkelen in verschillende fasen de definitieve standaard. Deze wordt dan met de betreffende doelgroep uit de elektronische verbindingsindustrie besproken. Nadat er een akkoord wordt gegeven, kan de betreffende standaard wereldwijd worden ingevoerd. IPC zorgt dan voor de publicatie van de betreffende standaard en indien gewenst ook voor de vertaling in een andere taal.

Heeft u interesse om in een van de ontwikkelteams met uw bedrijf te participeren en mee te werken aan ontwikkeling van IPC standaards dan is dit mogelijk. U kunt hiervoor solliciteren. Ook als u commentaar heeft op een of meerdere IPC standaards kunt u dit kwijt. Op de website van IPC treft u aan het einde van de beschrijving van iedere standaard de mogelijkheid aan om uw commentaar te leveren.

PIEK speelt een actieve rol bij de ontwikkeling van de IPC standaards en daar heeft u als klant maximaal voordeel van.