U twijfelt of u de IPC-A-600 of de IPC-6012 standaard moet gaan gebruiken? Om een besluit te nemen helpt het altijd de vraag te stellen voor welke applicatie wordt de standaard gebruikt. Heeft het gebruik betrekking op puur een inspectie (de gehele printplaat visueel of met behulp van een AOI of microsecties van de testserie) moet de keuze op de IPC-A-600 standaard vallen. Deze standaard concentreert zich op de criteria die hier betrekking op hebben en laat tevens veel voorbeelden zien. Inspecties, zoals hierboven genoemd, kunnen tijdens het gehele productieproces van printplaten, worden uitgevoerd. Andere toepassingsmogelijkheden van deze standaard zijn de eindinspecties in de printplatenfabriek, als entree inspectie bij de montage van de componenten of bij het EMS.

Gedetailleerde informatie die betrekking heeft op de daadwerkelijke productieprocessen en de benodigde materialen tijdens het productieproces alsook diepgaande informatie voor de geschikte tests in het kader van de kwaliteitscontrole treft u aan in de IPC-6012 standaard. Deze is het meest geschikt voor starre printplaten. Dit kunnen eenzijdige printplaten zijn, multilagen printplaten, HDI printplaten, printplaten met geïntegreerde passieve componenten of metaalkernprintplaten. De IPC-6012 is de standaard voor proces-ingenieurs en in kopers van printplaten. Ook voor degenen die zich bezig houden met het design van printplaten en ingenieurs die verantwoordelijk zijn voor het montageproces bij het MKB, is de standaard aan te bevelen.

Mocht u overwegen om een van de twee genoemde standaards te gaan gebruiken bevelen wij een IPC certificering aan. Tijdens deze certificering leert u de alle toepassingsmogelijkheden van beide standaards. Opleidingen op het gebied van IPC-A-600 en IPC-6012 worden door PIEK aangeboden. Deze certificeringen helpen bij het correct toepassen van de normen binnen deze standaards en voorkomen hierdoor misverstanden. Hierdoor spaart u tijd en geld. De trainers van PIEK beschikken over diepgaande kennis en mondiale praktijkervaring voor beide standaards. Dit helpt u in uw dagdagelijkse werkzaamheden.

De meeste IPC standaards zijn op de diverse productcategorieën gebaseerd. Dit betekent dat producten in een van drie algemene productclassificaties zijn ingedeeld.
Categorie een zijn elektronische producten die eenvoudig zijn samengesteld of consumenten elektronica. Belangrijk bij deze producten is de functionaliteit van de producten.
Naarmate de betrouwbaarheidseisen toenemen, worden producten gespecificeerd in categorie twee. Meestal worden professioneel gebruikte elektronische producten aangetroffen in deze categorie.
Categorie twee producten hebben een langere levensduur en zouden altijd moeten werken. Als er sprake is van een storing of niet-functioneren, is dit niet kritisch.
Wanneer het hoogste niveau van betrouwbaarheid vereist is, zoals bij lucht- en ruimtevaart, militaire, medische en automobieluitrusting en -faciliteiten, alsmede zware milieuomstandigheden, is categorie drie meestal van toepassing. Deze producten moeten altijd, onder alle omstandigheden, kunnen werken. Falen is geen optie.