Bij het hanteren van ESD-gevoelige producten is het belangrijk dat men geaard is! Dit is mogelijk via een polsbandje, schoenen, veiligheidskleding enz. en dit is gebruikelijk op de EPA (de ESD veilige werkplek).

Hoe zit het met ESD-veilige handschoenen, zijn deze verplicht of niet?

Nee, op de ESD-veilige werkplek (EPA) zijn ze niet verplicht maar ze bieden wel een goede bescherming tegen elektrostatische opladingen door de gecoate vingertoppen. Het dragen van ESD-veilige handschoenen voorkomt elektrostatische ontladingen bij een gevoelig micro-elektronisch component. De geleidbaarheid van de handschoenen wordt vaak bereikt door speciale geleidende vezels die in de stof van de handschoenen zijn verwerkt. Dankzij de luchtdoorlatende eigenschappen en de naadloze afwerking van de handschoenen zorgen ze voor een bijzonder hoog draagcomfort. Met of zonder coating, gemaakt van polyester, leer, katoen, PVC, carbon of nylon, voldoen alle handschoenen aan IEC 61340-5-1.

Als de klant geen vingervlekken op zijn printplaat wil dan is de keuze van ESD-veilige handschoenen of eventueel vingerkootjes de beste optie.

In een cleanroom zijn ESD-veilige handschoenen wel verplicht!

Je kunt kiezen uit wegwerp handschoenen (disposable ESD gloves) of herbruikbare ESD-veilige handschoenen (reusable ESD gloves).

Voorbeeld van herbruikbare ESD-veilige handschoenen:

Voorbeeld van herbruikbare ESD-veilige handschoenen

Voorbeeld van wegwerp ESD-veilige handschoenen:

Voorbeeld van wegwerp ESD-veilige handschoenen

ESD-veilige handschoenen zijn gemaakt van dissipatieve materialen (nylon (80%) en koolstof (20%)). Bovendien zijn de handschoenen comfortabel om te dragen, hebben ze een ademende en naadloze fabricage en kunnen ze gewassen worden. De vingertoppen zijn ook PU-gecoat en de typische weerstand is ongeveer 107 tot 108 Ω. De handschoenen zijn verkrijgbaar in de kleur grijs en in de maten XS, S, M, L, XL en XXL. De maten vallen in de praktijk klein uit. Bijvoorbeeld maat M komt overeen met handschoenmaat 7, L is 8 en XL is 9.

Hoe kun je ESD-gevoelige producten het beste optillen?
De beste oplossing is om de producten zo min mogelijk aan te raken. Als je een printplaat dan toch moet optillen, doe dit dan aan de rand (zodat er geen vingervlekken op het oppervlak komen en ter bescherming tegen ESD). Mocht de klant eisen dat je ESD-veilige handschoenen moet dragen dan zorg ervoor dat deze schoon zijn en regelmatig vernieuwd worden. Werken met schone handen is beter dan werken met vervuilde ESD-veilige handschoenen!

Het wassen van ESD-veilige handschoenen is niet oneindig mogelijk. Tussentijds meten/testen of ze nog aan de weerstandswaarde voldoen is belangrijk! Dit is de taak van de ESD-coördinator.