Tijdens de Repair en Rework, IPC-A-610 of IPC-7711/7721 trainingen wordt regelmatig de vraag gesteld welke microscoop of loep het meest geschikt is voor de visuele inspectie van een printed circuit board assembly (bestückte gesoldeerde printplaat). Dit is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden.

Zoals men misschien al weet hangt de vergroting die men dient te gebruiken volgens de IPC-A-610 en IPC J-STD-001 af van de afmeting van het soldeereiland. Globaal kan men dit onderverdelen in een vergroting van 1 tot 3 maal voor through-hole (doorsteek), 10 maal voor SMD en 20 maal voor fine pitch SMD toepassingen. Dit betekent dat als men alle soorten componenten op een PCB heeft gesoldeerd men vaak moet schakelen tussen de verschillende vergrotingen ondanks dat de norm zegt dat bij een MIX van deze soorten componenten (en dus eilanden) de grotere vergroting gebruikt mag worden voor de gehele print. In de praktijk betekent dit bij analoge microscopen vaak terug of vooruit schakelen naar de juiste vergroting en dan weer scherp stellen.

Het digitale tijdperk

Tegenwoordig worden voor visuele inspectie van Printed Circuit Board Assemblies door de operators ook vaak digitale microscopen gebruikt met autofocus. Dit kan veel voordelen hebben:

  • Geen scherpte instellingen meer nodig (focus automatisch)
  • Meerdere mensen kunnen meekijken in geval van twijfel, goedkeur/afkeur (via monitor)
  • Men kan de foto/het beeld met een druk op de knop vastleggen
  • Het is meestal mogelijk een kleine video op te nemen zodat men onder verschillende hoeken/kanten kan bekijken en later kan overleggen met operator of klant.
  • In- en uitzoomen gaat gemakkelijk meestal via scrollen met de muis.
  • Met de meeste software is het zelfs nog mogelijk om maten te meten bijv. hoeveel zij-overhang heeft dit component nu werkelijk.

Kwaliteit

Net als bij analoge microscopen is de kwaliteit belangrijk. Je ziet vooral veel kwaliteitsverschil bij de autofocus. Een systeem dat bij PIEK trainingen gebruikt wordt is de VISUS C MORE FULL HD (FHD) Magnification. Dit systeem heeft een prima autofocus. Andere systemen laten het wel eens afweten als men bijvoorbeeld de print kantelt om de hiel van een Gull-Wing component te controleren, waarbij de autofocus zich dan op het verkeerde gedeelte instelt. Belangrijk bij aanschaf is dat men eerst het systeem test zodat dit voldoet aan de verwachtingen.

Als een leek naar deze foto kijkt zal hij zeggen dat deze digitale foto met autofocus onscherp is. Toch is het voor de kenner duidelijk. Hij wil de soldeer in het doorgemetalliseerd gat bekijken en kan zien dat het soldeer niet uitgevloeid is tegen de uitloper van het component. De autofocus heeft scherpgesteld op dit gedeelte en niet op de behuizing van het component.

Wilt u meer weten over de VISUS CMORE FULL HD (FHD) Magnification die men tijdens onze trainingen gebruikt dan kan men terecht bij de Firma Smans of contact opnemen met PIEK. Men kan ook de introductiefilm bekijken op Youtube.