Het zijn beide documenten, zowel de IPC-6012 als de IPC-A-600 voor de zogenaamde kale printplaten. Het verschil zit hem daar in dat IPC-A-600 een document is voor de inspectie. Dus op het moment dat een printplaat klaar is wordt hij geïnspecteerd voordat hij aan een klant geleverd wordt. Daarbij wordt gekeken of hij aan de eisen voldoet, of er geen fouten in zitten die er niet in mogen zitten en dus zo zou kunnen functioneren zoals dat bedoeld is. De beperking van het document is dat het puur en alleen voor de inspectie ontworpen is. Het voordeel van dit document ten opzichte van IPC-A- 6012 is dat er heel veel foto’s in staan. Dus eigenlijk elk aspect dat beoordeeld wordt, wordt met een foto duidelijk gemaakt waar het om gaat, waar je op moet letten, en hoe het er in de praktijk uitziet. Dat is een goed hulpmiddel voor een inspecteur die ook als hij niet zoveel kennis en ervaring heeft met printplaten, toch zijn werk kan doen.

De IPC-6012 is een document uit een serie van documenten en deze serie noemen we een prestatiespecificatie, prestatie-eisen en hierbij gaat het meer over de processen. IPC-6012, het prestatie-eis document voor de starre printplaten en bouwt op document IPC-6011. IPC-6011 is een algemene prestatie-eis en de IPC-6012 is het meer uitgebreide document voor starre printplaten. In de praktijk zijn dit de zogenaamde FR-4 printplaten. Omdat het een prestatie-eis is, wordt er ook aangegeven wat de printplaat leverancier in principe moet leveren. Er wordt ook aangegeven welke materialen gebruikt dienen te worden, welke test doorgevoerd moeten worden en de frequentie van die test, geheel afhankelijk van het soort apparaat wat er later mee gebouwd wordt en waar die printplaat later in terecht komt. Of dat een consumentenproduct is of bijvoorbeeld iets wat in de vliegtuigindustrie gebruikt wordt. Naar aanleiding daarvan zijn het aantal en de soort testen die gedaan moeten worden verschillend en dit wordt allemaal beschreven in IPC-6012. Vervolgens worden de eisen die gesteld worden bijvoorbeeld aan diktes van de zogenaamde finishes beschreven (de eind oppervlaktes die op de koper spoortjes gezet worden om deze te beschermen tegen oxidatie).

De waardes en de eisen hiervoor staan ook in dit document, net als de inspectie criteria die in de IPC-A-600 te vinden zijn. De eisen in het ene document zijn gelijk aan de eisen in het andere document. Het verschil is alleen dat in de IPC-6012 niet zoveel tekeningen en foto’s staan. Er wordt voor foto’s dan ook verwezen naar de IPC-A-600 dus je zou ze eigenlijk naast elkaar moeten gebruiken. De opzet van het hele productieproces van printplaten volgens de IPC-6012 opzet en de inspectie volgens de IPC-A-600. Dan heb je eigenlijk beide documenten op de juiste manier gebruikt zoals ze ook bedoeld zijn en je hebt zowel je productieafdeling als ook je inspectieafdeling voorzien van die documenten die ze nodig hebben.